Direct naar inhoud
14 July 2020

JB-Café: de werkwijze van de burgervoogd

In dit digitale JB-Café gaan we in gesprek met Mariska van der Steege, lid van de trekkersgroep Alliantie Burgervoogdij, en Arno Lelieveld, bestuurder Jeugdbescherming Gelderland. Zij omarmen beide de werkwijze van de burgervoogd.

Na het twee succesvolle digitale JB-Cafés met bijbehorende gesprekstafels is hier het derde interview in de reeks. In dit interview gaat Merlijn in gesprek met Arno Lelieveld en Mariska van der Steege over Burgervoogdij: Wat is het? Voor wie is het? Wat vraagt het van professionals, het werkveld en van de Burgervoogd zelf?

Ongeveer drieduizend kinderen in Nederland groeien op in een gezinshuis of een leefgroep, terwijl ze onder voogdij staan.

Het ouderlijk gezag berust dan niet (meer) bij hun eigen ouders, maar bij een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming. In de praktijk wordt dit gezag uitgeoefend door een professionele voogd. Die werkt niet bij de instelling waar deze kinderen wonen en opgroeien, maar bij de gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming. ‘Op afstand’ dus.

Deze kinderen zien hun voogd niet zo vaak, eigenlijk alleen als er officiële dingen geregeld moeten worden. Voogden wisselen bovendien nogal eens – ze worden zwanger, krijgen een andere baan of gaan met pensioen. Deze kinderen hebben daardoor vaak het gevoel ‘van niemand’ te zijn.

Er is een alternatief: de burgervoogd. Een burgervoogd is een natuurlijke persoon (een gewoon mens) die de voogdij op zich neemt over een kind dat woont en opgroeit in een instelling (op een leefgroep) of in een gezinshuis. Met een gewoon iemand, een burgervoogd die de voogdij heeft, hebben deze kinderen weer een iets normaler leven.

Wanneer dit interview je nieuwsgierig maakt, meld je dan aan voor een digitale tafel met Arno en Mariska op 14 juli van 13:30 – 15:00 door een mail te sturen naar marieke@mowadvies.nl ovv JB-Café burgervoogd.

Bekijk het interview:

Over het JB-Café

Het JB-Café is een plek waar de pilotlocaties en anderen geïnteresseerden samenkomen om in een open sfeer te leren en te reflecteren op actuele thema’s die relevant zijn voor de doorontwikkeling van de Jeugdbescherming. De bijeenkomsten worden mede gebaseerd op de pilots, maar ook op ontwikkelingen op het gebied van jeugdbescherming die op andere plekken dan de pilotlocaties gaande zijn.

JB-Café 1: Samenwerking in de Jeugdbescherming ten tijde van het Coronavirus

JB-Café 2: In gesprek met Caroline Vink, adviseur bij het NJI en expert internationaal jeugdbeleid