Direct naar inhoud
12 November 2020

Coronastress heeft levenslange gevolgen voor de allerkleinsten

Er moet in deze coronacrisis meer aandacht komen voor belangen van (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met twee jaar, stelt Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij de Universiteit van Amsterdam.

‘De allerjongsten hoor je niet, maar hun achterstand is straks niet meer in te halen’

De eerste duizend dagen vanaf de bevruchting zijn van cruciaal belang in de ontwikkeling van kinderen. In die periode wordt hun fundament gelegd. En dat kan maar een keer.

Je hoeft op dit moment bij jonge kinderen nog niet veel schade te zien, volgens Roseboom, maar de effecten gaan over de heel lange termijn. Als er stress in het gezin is, bijvoorbeeld door baanverlies of geweld achter de voordeur als gevolg van de crisis, levert dat het jonge kind de meeste en langdurige schade op.

Signaleren en ondersteunen

Roseboom: 'Het begint met je bewust worden van dit probleem en dat een sociaal netwerk van belang is. Er is wetenschappelijk bewijs dat als je jonge gezinnen - die bijvoorbeeld financieel in de problemen zijn geraakt - helpt met een microkrediet in de aller prilste fase in het gezin, dat dit de rust bevordert.

Verder is het belangrijk dat reguliere zorg via het consultatiebureau kan doorgaan. Daar wordt meegekeken hoe het in het gezin gaat. Daar wil je zo goed mogelijk contact over hebben. Ook de verloskundigezorg moet gewaarborgd blijven, waarbij het niet alleen om de medische kant gaat, maar waarbij ook gevraagd wordt hoe het mentaal met de zwangere vrouw gaat.'