Direct naar inhoud
17 March 2021

‘De specialist dichterbij’ wil de zorg voor gezinnen met ernstige en langdurige problematiek verbeteren

De wetenschap en praktijk vinden elkaar bij Curium en Rivierduinen. In het onderzoek brengen ze, samen met 4 integraal specialistische teams, in kaart welke gezinnen zij ondersteunen en wat hierin goed, en minder goed werkt.

De bedoeling is om kennisdeling te bevorderen tussen regio’s en organisaties. Meerdere partijen delen hun kennis en zijn bereid om over de bestaande kaders heen te kijken.

Deze samenwerking maakt het onderzoek doelgericht. De praktijk geeft aan de wetenschap mee waar actuele en dagelijkse knelpunten liggen, waar het onderzoek vervolgens op inzoomt. Het resultaat is praktijkgerichte kennis die daadwerkelijk tot verbetering van de geestelijke gezondheidszorg is.

Behalve Curium en Rivierduinen zijn ook verschillende gemeenten betrokken met de daarin actieve integrale specialistische teams:

  • Katwijk
  • Haaglanden
  • Midden Holland
  • Alphen aan Den Rijn

Door de nauwe verbinding met de Academische Werkplaatsen Risicojeugd en kenniswerkplaats SAMEN zijn ook onderwijspartijen zoals Hogescholen bij dit onderzoek betrokken. Zo wil de projectgroep toekomstige professionals inspireren.

Gezinnen spelen een belangrijke rol; zij delen hun ervaringen met integrale specialistische teams.