Direct naar inhoud
22 December 2020

Eerste activiteiten voor jongeren gefinancierd met het extra Jeugdpakket

Begin december werd bekendgemaakt dat het kabinet een steunpakket van bijna 60 miljoen euro beschikbaar stelt aan gemeenten om initiatieven van en met jongeren te faciliteren. Inmiddels zijn er al heel wat initiatieven ontplooid. Staatssecretaris Blokhuis roept gemeenten op om goed naar elkaars ideeën te kijken en in gesprek te blijven met de jongeren. Hij ging op bezoek bij de Leidse Burcht.

Bij de Leidse Burcht leren jongeren samen en kunnen ze erachter komen wat de stad te bieden heeft aan activiteiten. Leiden bedankt de jongeren met deze campagne voor hun goede gedrag.

Paul Blokhuis:

“De Leidse Burcht is een supergaaf project dat laat zien wat er allemaal mogelijk is als je met jongeren zelf creatief nadenkt. Via de Leidse Burcht organiseren jongeren speurtochten, online-dancefeesten, verkiezingsdebatten en zelfs een silent disco die verschillende studentenhuizen met elkaar verbindt op Oudejaarsavond. Zo bied je echt een beetje perspectief in deze soms uitzichtloze tijd. Ik weet dat er heel veel gemeenten zijn die net als Leiden heel hard werken om mooie dingen voor hun jongeren te realiseren. Door van elkaar en van jongeren te leren wat het beste werkt, heb ik er goede hoop op dat er in korte tijd veel voor elkaar wordt gebokst.”

Andere goede voorbeelden

Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn inmiddels zo’n 30 ideeën en projecten verzameld waar vanuit gemeenten aan wordt gewerkt in het kader van het Jeugdpakket.

Een praktisch stappenplan over hoe gemeenten dit kunnen aanpakken staat hier.

Gemeenten krijgen het budget in januari uitgekeerd. Het is de bedoeling dat het wordt ingezet voor activiteiten vanaf de Kerst tot april.