Direct naar inhoud
01 September 2020

Gedragswetenschappers richten zich op de dilemma’s van gesloten jeugdzorg

Hoe voorkom je dat een jongere (tijdelijk) gesloten wordt geplaatst als er grote zorgen zijn over zijn veiligheid en de best passende ambulante hulp of open setting niet beschikbaar is? Hoe kan het percentage spoedplaatsingen in gesloten jeugdzorg omlaag? Wat kun je als gedragswetenschapper nu al anders doen?

Deze, en nog veel meer vragen, kwamen aan bod tijdens de Mastermind-sessies. In deze sessies gingen gedragswetenschappers werkzaam in de brede keten van jeugdhulpverlening en jeugdbescherming dit voorjaar met elkaar in gesprek.

De belangrijkste conclusies zijn gebundeld in een rapport en er is een praatplaat ontwikkeld met concrete tips door en voor gedragswetenschappers.

Masterminds

De Masterminds zijn een initiatief van NIP, NVO, de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd en StroomOp. Doel van dit project is gedragswetenschappers te ondersteunen bij hun rol om bij te dragen aan de doelen van het plan Best Passende Zorg: het verbeteren van gesloten jeugdhulp en voorkomen dat jongeren hierin terechtkomen.