Direct naar inhoud
12 January 2021

Gespreksprotocol preSPARK helpt vragen en problemen van en met ouders in kaart te brengen

Als de JGZ prenataal start met begeleidende zorg kan dat gezondheidswinst opleveren: ongunstige opgroeiomstandigheden komen eerder in beeld en er is meer continuïteit in de zorg rond kinderen. Maar hoe ondersteun je ouders op de juiste manier als JGZ-professional? De preSPARK is daarbij een effectief en efficiënt hulpmiddel.

Het is speciaal ontworpen voor het prenataal huisbezoek dat plaatsvindt als de JGZ signalen heeft ontvangen van verloskundige zorgverleners vanwege zorg over de toekomstige opgroeiomstandigheden van het kind.

’De preSPARK is een doorontwikkeling van de SPARK bij 18 maanden’, legt Ingrid Staal uit, projectleider van het project preSPARK (GGD Zeeland).

‘Met de methodiek vraag je als professional gestructureerd en oplossingsgericht door en bespreek je 13 onderwerpen met de aanstaande ouders. Zo komen hun zorgbehoeftes relatief gemakkelijk naar voren. Vervolgens bepaal je samen met de ouders welke vervolgacties daar het beste bij passen, aan de hand van risico-schatting en de stappen die je zet door het werken met de preSPARK.’