Direct naar inhoud
12 February 2020

Hoge opkomst inspiratiebijeenkomst ‘Versterken van het gewone leven, vanuit het wijkgericht werken’

Op 6 februari organiseerde het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) samen met het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd de inspiratiebijeenkomst ‘Versterken van het gewone leven, vanuit het wijkgericht werken’. We deelden kennis over wat ertoe doet bij het versterken van het gewone leven. Hoe kunnen we leren van de inzichten van de lokale teams? En hoe pakt dit uit in beleid en praktijk?

Wijkgericht werken: van toegang naar werkplaats

Tom van Yperen van het NJi nam ons mee in wat er nodig is in de vernieuwing van het jeugdstelsel en wat de rol is van het wijkgericht werken. Hij noemde:

  • een sterke basis: onder andere gezin, buurt, school, gemeenschap
  • de versterking van preventie
  • een sterke 1e lijn: onder andere lokale teams, huisarts
  • jeugdzorg met duurzame effecten
  • concreet maken: de aanpak van vraagstukken, lerend steeds beter worden in het vak

Wijkgericht werken en de basisfuncties van de lokale teams

Ambassadeur bij het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd, Mario Nossin, was dagvoorzitter en gaf inzicht in het wijkgericht werken en de basisfuncties voor lokale teams. Hij liet de mogelijkheden zien van de routekaart. De routekaart geeft de reis weer die de inwoner maakt vanaf het moment dat hij een vraag of probleem heeft. Je kunt er de basisfuncties en de geleerde lessen uit de praktijk op aflezen.

Mario legt uit: ‘Je kunt de basisfuncties gebruiken als een bril om naar je eigen praktijk te kijken: reflecteer, leer, wissel ervaringen uit, bepaal verbeterpunten, zet met elkaar verbeterstappen en dan: met sprongen vooruit!

Weet het lokale netwerk wat voor de inwoner werkt?

Sanne van Muijden van Toezicht Sociaal Domein presenteerde de zelfevaluatietool Sociaal Domein: Toegang en samenhang hulp. Met de tool van Toezicht Sociaal Domein en Integraal Werken in de Wijk kun je als professional reflecteren op jouw handelen en hoe bewoners dit ervaren hebben.

Kijken door de bril van het versterken van het gewone leven

Er waren ook workshops, waaronder een van Astrid Greven, adviseur inclusieve samenleving bij Hapori. We bespraken een casus en keken door de bril van het versterken van het gewone leven: hoe kun je oplossingen bedenken, zonder het gezin meteen in de zorg te trekken?

Het was een druk bezochte bijeenkomst met goede dialogen met de zaal en een mooie mix aan deelnemers van verschillende organisaties: jeugdhulporganisaties, gemeenten, kennisinstituten, ministeries, Zorgorganisaties, GGD, Jeugdbescherming.

De presentaties vindt u hier.

Heeft u vragen over dit onderwerp aan het NJi? Neem dan contact op met Herma Ooms: H.Ooms@NJi.nl

Wilt u meer weten? Neem dan contact op: