Direct naar inhoud
23 June 2020

Jeugd aan Zet bevordert jongerenparticipatie in de buurt

Het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg (LNB) en Maatschappelijke Diensttijd (MDT) slaan de handen ineen deze zomer. Tijdens de coronacrisis willen ze jongeren activeren om iets te betekenen voor een ander.

Het programma 'Jeugd aan zet' is een kans voor gemeenten om participatie en ontmoeting te stimuleren voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Gemeenten met maximaal 60.000 inwoners kunnen deelnemen aan het programma.

Aanmelden voor programma 'Jeugd aan zet' kan tot woensdag 7 juli 2020.

Voorbeelden van initiatieven voor de jeugd binnen gemeenten:

Blaricum: Gastvrouw en -heer op het strand

Jongeren uit Blaricum (Noord-Holland) zijn de nieuwe gastheren en -vrouwen van het strand. Ze gaan in duo’s aan de slag om gezinnen op het strand te helpen. De duo’s delen bijvoorbeeld polsbandjes met ruimte voor een telefoonnummer uit aan ouders met kinderen, voor als ze elkaar op het strand kwijtraken. De Reddingsbrigade begeleidt de groep en geeft de jongeren ter voorbereiding een EHBO-training.

Hollands Kroon: Buddies voor iemand die wat extra aandacht nodig heeft

Wie in Hollands Kroon (Noord-Holland) mee wil doen aan Jeugd aan Zet, kan ‘buddy’ worden van iemand die de komende zomer wat extra aandacht nodig heeft. Maar er zijn ook jongeren die helpen met boodschappen, tuinen opknappen of juist voorlezen. En weer een ander deel helpt met de planning en organisatie. Hoe het traject er precies uit ziet, hangt af van de interesse van de jongere en de behoefte van degene die geholpen wordt.

Montfoort: Sportieve zomer

In de zomermaanden is er een activiteitenprogramma voor kinderen, begeleid door deelnemende jongeren. Met speciale aandacht voor statushouders en kinderen met een beperking. Als bonus kunnen de jongeren bekende landelijke sporters ontmoeten.

Wierden: Mobiele ontmoetingsplek voor jong en oud

In Wierden (Overijssel) heeft de oproep van Rutte aan jongeren, om mee te denken over de anderhalvemeter-samenleving, indruk gemaakt. Hoe is eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan? De nieuwe mobiele ontmoetingsplek verhuist steeds naar een andere locatie in de stad en is een uitnodiging voor jong en oud om met elkaar in gesprek te gaan. De uitkomsten neemt de gemeente mee in de ontwikkeling van haar beleid.