Direct naar inhoud
03 August 2020

Kleinschalige jeugdhulppartijen bundelen krachten om een vuist te maken tijdens regionale aanbesteding

De branchevereniging kleinschalige zorg (BVKZ) heeft de regio Achterhoek aangewezen als landelijk voorbeeld voor het initiatief van diverse kleinschalige jeugdhulppartijen om samen te gaan in een coöperatie. De coöperatie die de naam Sorg Achterhoek krijgt, moet op deze manier de kleinere jeugdhulppartijen slagkracht geven tijdens de regionale aanbesteding van jeugdzorg, die dit jaar wordt gehouden.

De acht gemeenten in de Achterhoek hebben afgesproken het aantal contractpartners fors in te krimpen. Op dit moment doen de gemeenten nog zaken met meer dan 200 verschillende bureaus en instellingen. Dat moeten er op termijn enkele tientallen worden, zodat een miljoenenbezuiniging kan worden gerealiseerd.

De verwachting is dat dat met name ten koste gaat van de kleinschalige zorgaanbieders; van zorgboerderijen tot autismebegeleiders.

Om ook in de toekomst jeugdzorg te kunnen blijven verlenen, heeft een aantal van deze kleinschalige zorgaanbieders de coöperatie opgericht.

Initiatiefneemster is Lidy Derksen, die zelf gespecialiseerd is in het helpen van jongeren met autisme:

“We hebben allemaal onze eigen specialismen. Die kunnen in het totaalaanbod in het gedrang komen. Een aantrekkelijke winkelstraat moet het niet alleen hebben van de grote winkelketens, maar ook van de kleine speciaalzaken. Wij zijn die speciaalzaken.”

Sorg Achterhoek is door de branchevereniging BVKZ uitgeroepen tot voorbeeldproject voor andere regio's in het land waar deze problematiek ook speelt. Dat betekent dat een gespecialiseerd bureau de coöperatie helpt bij het opzetten van de organisatie.

Op 27 augustus nemen de Achterhoekse gemeenten een besluit over de aanbesteding, die als het aan Doetinchem ligt op 23 september begint. De nieuwe werkwijze zou dan ingaan op 1 april.

Bron: De Gelderlander