Direct naar inhoud
18 November 2021

Nieuwe serie StroomOP-podcasts voor betere jeugdhulp

Ook in deze nieuwe serie zoekt StroomOP uit hoe de hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders beter kan. Wat is er voor nodig om hun leefwereld centraal te stellen en aan te sluiten op hun behoeften? In zes afleveringen zullen twaalf bevlogen jeugdhulpverleners vertellen hoe de hulp eerder, beter, passender en liefdevoller kan. Hoe we stroomopwaarts kunnen werken. De podcast wordt gepresenteerd door Malou van Hintum (wetenschapsjournalist).

StroomOP maakt een vervolg op de reeks afleveringen van vorig jaar. Hoe kunnen we ondersteuning en zorg zó organiseren dat zorgprofessionals geen hokjeshulp geven, maar samenwerken? Hoe krijgen we het voor elkaar dat jongeren en hun ouders niet verdwaald raken in een doolhof van instanties en professionals, maar gemakkelijk de hulp vinden die ze willen?

Serie 2: Professionele nabijheid

Inleven in jongeren en kunnen meebewegen, maar hoe dan?

Nabijheid is er letterlijk zijn, tussen de jongens en meiden, maar wel op een professionele manier, vertellen Halil Osman en Eva Mulder. Halil Osman is jeugdzorgwerker bij Via Almata, een instelling voor gesloten jeugdzorg en Eva Mulder is programmaleider Academische Werkplaats Risicojeugd

Je hebt er kennis voor nodig, vaardigheden en aanleg. Je moet kunnen meebewegen met jongeren en je in hen kunnen inleven. Zelf goed in je vel zitten. Maar professionele nabijheid is geen onemanshow; de hele organisatie en iedereen die er werkt, moet ervan doortrokken zijn. Collega’s, staf, bestuur. Directe feedback, regelmatige intervisie en een open cultuur maken een nabije manier van werken een stuk gemakkelijker, leggen Halil en Eva uit. En dat is precies wat jongeren willen en nodig hebben.

Serie 2: Gezinsgericht en integraal werken in de jeugdhulp

Het hele gezin is cliënt

Gezinsgericht en integraal werken betekent: het hele gezin is cliënt, en alle bij een gezin betrokken hulpverleners maken samen de analyse en vormen samen één team. Daardoor zijn de lijnen kort, is er een gedeelde analyse, zijn er gedeelde prioriteiten en is er een gezamenlijk doel.

Daarbij gaat het er niet om alle afzonderlijke problemen van ouders en kinderen op te lossen, maar met elkaar – hulpverleners, ouders en kinderen samen – te onderzoeken wat het gezin nodig heeft om te herstellen en zelf weer het heft in handen te nemen.

Wat is ‘goed genoeg’? Hoe kunnen hulpverleners met hun eigen identiteit, taal en competenties daaraan bijdragen? Waar schuurt het, wat levert synergie op? Ingewikkeld? Best wel. Maar heel erg de moeite waard, blijkt uit het gesprek tussen Sarah Soenen en Frederieke Koop.

Frederieke Koop is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Levvel, een voorbeeld van integrale jeugdhulp door fusie tussen de jeugd-GGZ, jeugdhulpverlening en LVB en in samenwerking met de volwassen-GGZ in Samen voor Complexe Gezinnen.

Sarah Soenen is klinisch psycholoog bij Youz en projectdirecteur van Beter Thuis.

StroomOP. Podcast voor steeds betere jeugdhulp wordt gemaakt door StroomOP samen met BGZJ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd). Meer informatie: www.bgzj.nl/stroomop.