Direct naar inhoud
14 October 2021

Podcastserie over thema's in de jeugdhulp in samenwerking met jongeren: Listen to us!

Listen to us! Is een reeks van podcasts over uiteenlopende thema’s in de jeugdhulp: onderwijs, jeugdhulp gesloten setting, jeugdhulp een alternatief op residentiële opvang, jongereninitiatieven. Elke keer met een ander onderwerp, maar steeds vanuit de insteek: samenwerken met jongeren, hoe dan?! En hoe draagt dit bij aan steeds betere jeugdhulp?

In de eerste aflevering spreken de makers over het onderwijs. Hoe kun je binnen het onderwijs samen werken met jongeren vanuit een positie waarin iedereen student is? Wat betekent dit voor de studenten? Wat vraagt dit van docenten en van een onderwijssysteem?

Suroesh Jazayeri gaat in gesprek met Hisham el Doeri (oud student bij Mijn School) en Hanno Ambaum (initiatiefnemer Mijn School). Zij vertellen over het ontstaan van Mijn school, hoe het samen werkt, wat de meerwaarde is én wat de uitdagingen zijn. En ze vertellen wat het hen en andere studenten en docenten brengt, tot op de dag van vandaag.

Podcast 2. Jeugdhulp gesloten setting

In deze tweede podcast gaat Suroesh Jazayeri in gesprek met Nino Hensen. Nino vertelt over zijn jeugd, hoe hij angst kon bestrijden en wat voor effect dat op zijn leven had. Openhartig gaat hij in op zijn route naar de jeugdgevangenis, hoe hij daarop terug kijkt en hoe hij zichzelf daaruit gewerkt heeft.

Nino is nu professional in de gesloten jeugdhulp. Hoe doe je dat: samenwerken met jongeren als gelijkwaardige partner? Helpt je eigen ervaring in het contact met jongeren? En werken vanuit je hart, wat helpt daarbij de professional en de jongere?

Derde podcast: Gerty, Suzan en Eva over een gezinshuis

In de derde podcast in deze reeks gaat Suroesh Jazayeri in gesprek met Gerty en Suzan Aalten en Eva. Gerty en Suzan hebben met hun Gezinshuis Gentle de deuren geopend voor kinderen die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen.

Eva is één van de jongeren. Eva woont nu vier jaar bij hen. Wat drijft Gerty en Suzan om een gezinshuis te runnen? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen een zo normaal mogelijk leven krijgen? Hoe werken Gerty en Suzan met jongeren samen? Wat is volgens hen de sleutel tot succes?

De podcastserie Listen to us maakt onderdeel uit van het project Jongere als stakeholder in jeugdhulp en is onderdeel van het programma StroomOP.