Direct naar inhoud
01 April 2021

Proeftuinen voor onderwijszorginitiatieven

Met de proeftuinen wil de overheid samen met onderwijszorginitiatieven uitzoeken hoe het komt dat kinderen die intensieve ondersteuning nodig hebben niet altijd een maatwerkoplossing krijgen voor de combinatie van zorg en onderwijs. Zodat met de uitkomsten bijvoorbeeld het aanbod, de financieringsvormen en wet- en regelgeving geoptimaliseerd kunnen worden. En zoveel mogelijk kinderen de ontwikkeling krijgen die zij verdienen.

Alle kinderen die intensieve zorg of ondersteuning nodig hebben, verdienen onderwijs. Daarvoor bestaan en ontstaan veel verschillende onderwijszorginitiatieven.

Over de combinatie van onderwijs en zorg zijn veel vragen. Bijvoorbeeld over wat wel en wat niet mag, welke ruimte de wet- en regelgeving biedt en welke financieringsvormen er zijn.

Initiatieven die een combinatie van onderwijs en zorg bieden, kunnen zich vanaf 31 maart 2021 tot en met 16 april 2021 aanmelden voor de Proeftuinen onderwijszorginitiatieven.

Tussen 3 en 6 mei 2021 informeert de overheid de geselecteerde onderwijszorginitiatieven over hun deelname. De proeftuinen starten in mei 2021 en lopen door tot en met juni 2022. Er kunnen ongeveer 10 tot 15 initiatieven deelnemen aan de proeftuinen.

Geselecteerde initiatieven krijgen een begeleider toegewezen. Kosteloos en voor een vast aantal uren. Met als doel de onderwijszorginitiatieven te adviseren, knelpunten te concretiseren en het maximale te halen uit regels en samenwerking tussen scholen, partners, zorgaanbieders, zorgkantoren, gemeenten en ouders.