Direct naar inhoud
@Marieke Duijsters
22 April 2021

Project Alle kansen benut geeft zij-instromers een kans

Om goede en nieuwe medewerkers te vinden vissen jeugdzorgorganisaties allemaal in dezelfde vijver. Project Alle kansen benut richt zich op het creëren van een nieuwe vijver. Daarom doet projectleider Inge Kuipers een oproep.

Omdat jeugdzorgmedewerkers SKJ-geregistreerd moeten zijn, is het een uitdaging om gekwalificeerde professionals te vinden. Terwijl ondertussen veel enthousiaste maar (nog) niet-geregistreerde professionals rondlopen die heel graag in de jeugdzorg willen werken.

Het project ‘Alle kansen benut’ van Jeugdzorg werkt! biedt een oplossing voor deze zij-instromers én de organisaties die op zoek zijn naar jeugdzorgprofessionals. Zij creëren een soort kweekvijvers voor professionals vanuit andere branches of mensen die willen ‘terugkeren’ in de jeugdzorg die heel gemotiveerd zijn en graag in de jeugdzorg willen werken.

Inge Kuipers: Zij hebben niet of nog niet de juiste registratie, maar nemen wél levenservaring en werkervaringen mee vanuit die andere branches. Een waardevolle bijdrage aan diversiteit dus. Voor deze zogenaamde zij-instromers zie ik goede kansen in onze jeugdzorgbranche. Alleen weten zij niet waar er een werkplek is en hoe zij die moeten vinden.

Ook aan de werkgeverskant zit een uitdaging wat betreft het inzetten van professionals die geen SKJ-registratie hebben. Wil je zij-instromers immers aan het werk zetten en zorgen dat zij geregistreerd raken, dan moet je maatwerk bieden. En hoe doe je dat dan binnen de norm van verantwoorde werktoedeling? Voor veel organisaties is ook dat nog te onbekend.

Oproep project Alle kansen benut

De projectgroep zoekt vijftien organisaties die door middel van een scan willen verkennen hoe zij-instromers van waarde kunnen zijn voor hun organisatie. Naast de scan en het advies voor die vijftien organisaties komt er ook een twee jaar durende pilot ‘Arbeidsplekken voor zij-instromers’. Hier kunnen vier organisaties aan meedoen die daadwerkelijk een groep zij-instromers een plek willen geven.

Meld je aan voor de inspiratiebijeenkomst

Wil je meer weten over de scan en het advies of over de pilot met arbeidsplekken voor zij-instromers, meld je aan. Als je je aanmeldt, ontvang je een uitnodiging voor de inspiratiebijeenkomst op dinsdag 25 mei van 14.00 - 16.00 uur.