Direct naar inhoud
14 September 2020

Serie podcasts van jeugdprofessionals over leven en werken met het coronavirus

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor professionals die met kinderen, jongeren en hun ouders werken? Het Nederlands Jeugdinstituut maakte een serie podcasts waarin verschillende professionals uit het jeugdveld vertellen over hun ervaringen en nieuwe inzichten.

Aflevering 1 - De praktijkondersteuner jeugd

In gesprek met Jennifer Cirpici

Jennifer Cirpici werkt als praktijkondersteuner jeugd en geestelijke gezondheidszorg vanuit een huisartsenpraktijk in Rotterdam. Dit interview vond plaats in juli 2020, toen de coronamaatregelen verregaand versoepeld waren.

Tijdens de lockdown hield Jennifer contact met kinderen, jongeren en ouders via onder andere beeldbellen. Dat had zo zijn voordelen, aldus Jennifer: 'Je ziet wat van de leefomgeving van iemand. Op de huisartsenpraktijk krijg ik dat niet mee.'

Jennifers tip voor andere professionals: 'Neem de mooie dingen die corona gebracht heeft mee en deel je ervaringen met andere professionals.' Zelf doet ze dat op haar platform www.hartvoorjeugdzorg.nl.

Aflevering 2 - De zorgmanager jeugd- en opvoedhulp

In gesprek met Madeleine Theunissen

Madeleine Theunissen, zorgmanager bij Entrea Lindenhout vertelt over de impact van corona op haar organisatie en hun kinderen en jongeren. Dit interview vond plaats in juli 2020.

Entrea Lindenhout biedt jeugd- en opvoedhulp, zoals ambulante hulp, vormen van residentiële zorg en pleegzorg. Vanaf dag 1 van de lockdown hebben Madeleine en haar collega’s besloten dat de zorg voor kinderen door moest gaan. Toch moesten er soms pijnlijke besluiten genomen worden.

Madeleines tip voor andere professionals: ‘Blijf staan voor de zorg die je geeft, ook in crisissituaties. Want als jij ermee stopt, blijft dat niet zonder gevolgen voor de doelgroep. En zoek naar creatieve oplossingen. Geef professionals de ruimte om dat samen met het management te doen.’

Iedere week verschijnt een nieuwe aflevering in deze podcastserie. Hier vind je de nieuwste afleveringen: