Direct naar inhoud
25 May 2020

Veilig Thuis nu ook per chat bereikbaar

Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf vandaag de mogelijkheid om met hen te chatten. Deze chatfunctie brengt extra mogelijkheid voor advies over huiselijk geweld en kindermishandeling.

Sinds de start in 2015 is Veilig Thuis altijd telefonisch bereikbaar. "Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling", zegt Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. "Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

Omdat het, zeker ook in deze tijd van de coronamaatregelen, voor slachtoffers moeilijk is om contact te leggen of een melding te doen, is er op verschillende locaties in het land gestart met het verbeteren van de online bereikbaarheid. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is sinds kort bereikbaar via WhatsApp en Veilig Thuis Zuidoost Brabant heeft sinds enige tijd een chatfunctie ingericht op hun website. Dit laatste is nu dus bij alle Veilig Thuis organisaties ingevoerd.

100 procent anoniem

Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.” Via de chat kan overigens geen officiële melding worden gedaan, laat Veilig Thuis weten. Debbie Maas: “Daarvoor zijn meer gegevens nodig dan we via de chat uitwisselen. Tijdens het chatten zal Veilig Thuis - als dat gewenst is - helpen bij het formuleren van een melding waarbij acties om het geweld te stoppen altijd in afstemming worden gedaan.”

Via de website

Vanaf vandaag, 25 mei 2020 kunnen mensen dus ook via de websites van de diverse Veilig Thuis organisaties en via www.veiligthuis.nl bij het advies- en meldpunt terecht met hun vragen over huiselijk geweld en kindermishandeling. De chat is overal in het land op alle werkdagen van 9 tot 17 uur bemenst.

Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week operationeel. De 26 Veilig Thuis organisaties voeren samen gemiddeld per maand zo’n 9.000 adviesgesprekken en krijgen maandelijks een kleine 11.000 meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling (CBS overzicht 2019).

Het Nederlands Jeugdinstituut zorgt voor heldere, betrouwbare en eenduidige informatievoorziening over het omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Het instituut werkt hiervoor nauw samen met zoveel mogelijk organisaties uit de jeugdsector.