Direct naar inhoud

Werkboek Jeugdhulp: Een groei- en snoeidocument voor de praktijk

In de afgelopen twee jaar is het team Oppakken en Leren van Complexe Casuïstiek van het OZJ betrokken geweest bij allerlei vastlopende vragen van jongeren, ouders en hulpverleners. Op basis van deze ervaringen is, in samenwerking met jeugdhulpprofessionals en expertteams, het Werkboek Jeugdhulp ontwikkeld.

In deze periode hebben we een hoop lef, creativiteit en bevlogenheid bij professionals ervaren. Keer op keer was duidelijk dat dít het verschil maakt voor jongeren en ouders. Wat we ook hebben gezien is dat mensen deze kwaliteiten verder kunnen ontwikkelen. Zowel individueel en als groep. Door te doen, ook als het spannend is, elkaar vast te houden en te leren van dat wat goed én minder goed ging. Door deze leerloop te maken durf je de volgende keer die ene stap toch te zetten. Of je kan erdoor voortborduren op een creatieve oplossing die voor een andere vraag ook een mooie oplossing was. Je blijft zo samen ontwikkelen en leren.

In het Werkboek Jeugdhulp hebben we, met hulp van jongeren, ouders, expertteams en heel erg veel andere betrokkenen de lessen van de afgelopen twee jaar gebundeld. Lessen die te maken hebben met lef, creativiteit en bevlogenheid. Deze hebben we vertaald in praktische tools die hulpverleners kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van vastgelopen vragen van ouders, jongeren en ook professionals.

In deze toolbox vind je alle bijlagen en documenten die je nodig hebt per hoofdstuk.

Elk hoofdstuk bestaat uit een voorwoord, reflectie, tools, best practices en inspiratie. Lees de hoofdstukken, raadpleeg de tools en ga ermee aan de slag. De documenten zijn interactief zodat je op verschillende plekken aantekeningen kan maken. Werk je liever op papier, dan kun je de afzonderlijke hoofdstukken makkelijk uitprinten.

Het werkboek biedt voorbeelden en inspiratie waar je als jeugdhulpprofessional direct mee verder kan. Door middel van handleidingen, stappenplannen en interactieve tools ontwikkel je jezelf en je team op het gebied van de functies van het expertteam. Van inrichting van het team tot procesregie en signaleren; het komt allemaal aan bod.

We hopen dat ouders en kinderen samen met de professionals, elke dag de vruchten van dit werkboek zullen gaan plukken. Alleen samen kunnen we de jeugdhulp steeds beter maken. Niet ik tegenover jij, maar wij. Dat vraagt van alle partijen lef, creativiteit en bevlogenheid. Op veel plekken hebben we daarvan al mooie voorbeelden gezien die werken. Deze vind je bij ieder hoofdstuk.