Direct naar inhoud

Corona in de praktijk: Giovanni Coenen

Giovanni Coenen, directeur bij Via Jeugd: 'Jongeren laten zien welke waarden ècht tellen.'

Elke organisatie en elk individu gaat anders om met de gevolgen van Corona in de dagelijkse praktijk. Giovanni Coenen,  directeur bij Via Jeugd, dat zich richt op JeugdzorgPlus en Justitiële Jeugdzorg:

'Drie dingen staan centraal bij ons om de situatie zo goed mogelijk onder controle te houden:

We hebben veel aandacht besteed aan communicatie:

  • naar netwerkpartners
  • naar ouders / netwerk jongeren
  • naar personeel.

Maar vooral de jongeren zelf staan daarbij centraal. We hebben naar aanleiding van de Corona situatie samen met de cliëntenraad een redactie samengesteld die een Corona Krant maakt. Daarin wordt landelijk en regionaal beleid én dat van onze eigen organisatie vertaald door de jongeren zelf. Dat is en werkt ontzettend leuk en goed! Daardoor is er breed draagvlak in begrijpelijke taal voor hele vervelende maatregelen.

  1. We hebben ook een ziekenboeg ingesteld waar medewerkers vrijwillig voor / op willen werken en een inkomstenafdeling waar we de jongeren voor 24 uur monitoren, niet vanuit straf maar vanuit zorgvuldigheid.
  2. Wat betreft de dagbesteding hebben we in Zuid Limburg écht de netwerksamenwerking gezocht en gevonden met collega zorgaanbieders, het welzijnswerk en het onderwijs.”

Wat houd je op de been, hoe houd je het vol? 

“Alleen al door te kijken naar al die groepsleiders en mensen als gedragswetenschappers bij ons, voor wie het eenvoudigweg geen enkele vraag is om überhaupt te verzaken. En al die jongeren die op je rekenen. Zelfs als directeur. Met je willen praten; het is belangrijk dat je aanraakbaar bent. En daarmee in deze ingewikkelde tijd jou zelf laten inzien welke waarden nu ècht tellen. Dat maakt dat je blijft staan, dat dat geen enkele moeite kost. Geen enkele!”