Direct naar inhoud

Corona in de praktijk: Marije Boevink

Marije Boevink, therapeut voor pubers en (jong)volwassenen, vertelt hoe zij omgaat met de coronamaatregelen.

'Jongeren voelen zich begrensd en onbegrepen'

Hoe ga jij als professional om met corona?

“Ik houd vooral contact met mijn cliënten door middel van videobellen en app contact. Ik merk dat er behoefte is aan een luisterend oor, meedenken naar oplossingen voor spanningsopbouw in het gezin of bij zichzelf, ideetjes om de lege tijd op te vullen of motivatie te vinden voor schoolse opdrachten. Soms is uitleg of de situatie zoals die nu is beter leren begrijpen ook helpend. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een tekentablet gekoppeld aan mijn laptop zodat ik op die manier de jongeren kan helpen te mindmappen, overzicht te creëren in chaos in het hoofd en een (week/dag) planning te maken.

Waar loop je tegen aan?

“Waar ik tegenaan loop is dat spanningen zich opbouwen, frustratie oploopt en het moeizaam is te communiceren en te uiten wat er in de jongeren omgaat. Ze voelen zich opgesloten/begrensd en onbegrepen en vinden dat moeilijk om mee om te gaan. Kunnen niet meer vluchten of zien hun vrienden veel minder. missen zelfs school. Alle structuren en vanzelfsprekendheden vallen ineens weg. En bij sommigen ontstaat er ook angst dierbaren kwijt te raken. Wat mij hierin helpt is bijvoorbeeld flexibeler zijn in tijd. Bijvoorbeeld nu 2x per week een contactmoment. Meer bereikbaar zijn zodat de jongeren het gevoel hebben wel steun te kunnen zoeken waar nodig.”

Waar haal je jouw informatie vandaan?

“Ik haal de meeste informatie uit mijn jongeren. Door op hen af te stemmen, te vragen wat hun behoeftes zijn, door te luisteren en door te vragen. Spar ook met collega’s, bijvoorbeeld uit mijn intervisiegroep, ontvang nieuwsbrieven vanuit mijn beroepsvereniging, heb een webinar gevolgd over online therapie geven. En ik gebruik mijn eigen creativiteit en ben ik ook maar gewoon in het diepe gesprongen wat betreft videobellen.”

Hoe houd je het vol?

“Ik vind het een uitdaging het beste van deze situatie te maken! En merk dat het mijn cliënten goed doet wel contact te hebben en te houden. Dat geeft energie!”