Direct naar inhoud

Hartvoordejeugd vroeg 5 jongeren: Wat voor impact heeft de coronacrisis op jouw leven?

'Een belangrijke fase gaat in eenzaamheid voorbij...'

GGZ Nederland maakt zich zorgen over het effect van de coronamaatregelen op de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking, kinderen en jongeren in het bijzonder. De branchevereniging voor geestelijke gezondheidszorg baseert zich daarbij op een rondvraag onder zijn leden.

Hart voor de Jeugd stelde ook vijf jongeren in haar omgeving de vragen: wat voor impact heeft de coronacrisis op jouw leven? En vooral: hoe voel je je hierover?

De ggz geeft aan dat kinderen en jongeren in de afgelopen periode meer met stress- en depressieklachten kampten dan voorheen. Volgens de branchevereniging voor geestelijke gezondheidszorg zijn er steeds meer aanwijzingen dat kinderen en jongeren negatieve gevolgen overhouden aan het stilvallen of verminderen van sociale interacties.

Door een lockdown hebben zij niet de veiligheid, vrijheid en ruimte voor experimenten die nodig is voor hun ontwikkeling. Ook gezinsproblematiek is een aandachtspunt: zorgen over huiselijk geweld en misbruik nemen toe. De ggz is bang dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door het gebrek aan contact met veilige volwassenen.