Direct naar inhoud

Het verhaal van Sky: "Ik ben een misfit"

Als we gewoon vanaf het begin samenwerken voorkom je heel veel ellende

In 2021 begint Malanca Schut, adviseur van Team Oppakken en Leren van Complexe Casuïstiek, met het ophalen van verhalen. Verhalen van mensen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal te maken hebben (gehad) met Jeugdzorg. Wie zijn die mensen achter die hulpvragen? Hoe ziet hun leven eruit? Waar worden ze blij van? Waarvan verdrietig? Hoe beleven zij de manier waarop professionals met hen opgaan. Wat speelt zich af in hun hoofden en harten en hoe houden ze zich staande? Of niet.

In de zomer van 2021 sprak Malanca met Sky. En met de mensen om haar heen. Het leven van Sky verloopt niet zoals dat van vele anderen. Toch is ze niet de enige. Ze heeft inmiddels verschillende diagnoses en al een heel lang lastig pad bewandeld, lees bestruikeld, in de GGZ en Jeugdzorg. Dit is haar verhaal

Misfit

Op een net iets te koude dag in augustus mag Sky niet spreken van de stemmen in haar hoofd. Toch verbreekt ze deze ochtend de stilte. Ze vertelt dat ze een aantal van die stemmen wel om de tuin kan leiden. Sky is niet haar echte naam. Die naam heeft ze gekozen omdat ze zo haar dochtertje wil noemen, als ze die later krijgt. Dat is wat ze het liefste wil: huisje, boompje, beestje.

En dood. Dat wil ze ook.

“Ik ben nu 18 jaar en heb meer dan 20 woongroepen gehad in vijf jaar tijd. Sinds mijn 13e. Het is met mij ook wel heel lastig hoor. Ik ben gediagnostiseerd met MCDD, ADD, depressie en mogelijke persoonlijkheidsstoornissen. Ik heb stemmen in mijn hoofd en heb kans op psychoses. Ik kan de realiteit en de onwerkelijkheid niet goed van elkaar onderscheiden.”

Moeder, zorgverlener en manager

Erica, de moeder van Sky is zorgverlener en manager van; niet omdat ze dit wil, maar omdat ze niet anders kan. Zij zet alle lijnen uit en knoopt ze aan elkaar. Als mensen afscheid nemen, neemt zij als moeder het hele pakket aan informatie mee naar de nieuwe zorgverlener.

“Bij elke overplaatsing weet ik dat ik een week of zes geduld moet hebben. Ze schuiven me eerst aan de kant als moeder, dan bellen ze me. Bijvoorbeeld over waarom ze (ineens) niet meer naar bed gaat. Ik weet precies hoe het komt en wat wel werkt en word weer intensief betrokken. Je eigen dochter heeft dan wel weer zes weken schade opgelopen, want ze hebben dan zes weken niet gedaan wat wel werkt. Als we gewoon vanaf het begin samenwerken voorkom je heel veel ellende. Ik zeg weleens: “Ik ben de bijsluiter van Sky.”

“Mijn droom is een kleine wereldreis maken. En dan naar Japan. Die cultuur die trekt mij gewoon heel erg aan. Het is daar zo anders dan mensen denken. Ze hebben daar rijtjes voordat je de tram in moet. Ze gaan daar gewoon georganiseerd in de rij staan. Er is ook een rij voor als ze er weer uit gaan. Het lijkt daar een chaos, maar het is eigenlijk heel erg georganiseerd.”

Rechtelijke Machtiging

In een van de online vergaderingen houdt Erica het niet meer vol. De Rechtelijke Machtiging staat op de agenda. Voor de zoveelste keer. Ze stelt direct de vraag: “Wie is er nou verantwoordelijk voor deze situatie?”

Een dame in de linker bovenhoek van het scherm zegt: “Ik denk met z’n allen.”

“Met z’n allen? Ik heb het tot haar 18e moeten doen. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat ze nu een RM moet krijgen, behalve de GGZ. En zij zijn degene die moeten beoordelen.”

De linker bovenhoek valt haar in de rede en zegt: “Maar dat kunt u ook zelf doen hè!”

Het bloed zakt weg uit Erica’s hoofd. Ze brult door haar beeldscherm heen: “Jullie zitten hier allemaal als organisatie. Ik zit hier als moeder. Als je op mijn stoel had gezeten had je er ook zo ingestaan.”

Dezelfde dame zit druk te schudden met haar hoofd. De voorzitter breekt in: “Laten we vooral de rust bewaren.”

“Toen ik jonger was luisterden mensen minder naar mij. Toen wilde ik ook vooral gewoon normaal zijn. Dat wil ik wel nog steeds. Het normale leven oppakken en gewoon doen wat iedereen doet. Maar dat zit er voor mij voorlopig niet in. Dat lukt mij gewoon nog niet. En al helemaal niet in de periode waar ik nu in zit.”

22 overplaatsingen

Erica weet wel dat iedereen het beste met haar dochter voor heeft, maar voelt zich als moeder niet serieus genomen. “Hoe vaak moet het nog gebeuren dat ‘de andere kant van de vergadering’ snapt dat het waar is wat ik zeg. Ze horen me wel, maar luisteren niet. Dan komt er weer een nieuw iemand aan tafel met een goed idee en dan gaat het van: “Houdt ze van dieren?” “Nee!” “O, dan hoeft ze ook niet naar een zorgboerderij.”

Als niemand het meer weet stellen ze altijd voor om toch weer een nieuwe plek voor Sky te zoeken. Bij de 22e overplaatsing zei ik: “Ze is geen hond die je naar het asiel toebrengt.”

Iemand zei: “Gezien de tijd moeten we door…..”

"Ik wil graag naar Mexico. Naar de Dag van de Doden. Tijdens dit feest herdenken ze hun voorouders; dat zij hebben gecreëerd wat we nu allemaal hebben. Met van die versierde skulls enzo. Het is er wel heel gevaarlijk. Daar wil je ’s avonds niet alleen lopen als vrouw.”

De curator van Sky kende de plek waar ze nu woont. Daar zeggen ze heel bewust dat ook dit niet de beste plek voor haar is. “Waar Sky ook heen gaat, ze neemt altijd zichzelf mee. Sky moet leren zichzelf te accepteren. De beste plek is er gewoon niet.”

Binnen de GGZ zeggen ze dat 10% van deze jongeren het niet redt. Waarschijnlijk hoort ze daarbij. “Opsluiten heeft dan ook niet zo heel veel zin mevrouw.” Punt.

“Met vlagen ben ik heel erg suïcidaal. Dat is lastig voor iedereen. Maar ook voor mezelf. Twee keer ben ik aangemeld voor een euthanasie traject. Maar dan had ik in een keer weer een toekomstplan en dan werd ik weer van de lijst afgehaald. Ik ben een misfit.”

Mail met Malanca

Wanneer ik naar buiten kijk, valt op hoe prachtig het hier is. Alles staat in bloei. Ik vraag me af of dood willen in een mooie omgeving beter voelt of juist slechter.

Dit verhaal is opgehaald en geschreven door: Malanca Schut

Misschien ben je wel geraakt door dit verhaal. Of wil je er iets over delen. Van zowel jou als professional, als ouder of jongere ontvangt Malanca heel graag je reactie via:

mail@metmalanca.nl