Direct naar inhoud

Mattias Gijsbertsen kiest zijn vier favoriete fragmenten uit de GHNT-podcastserie

"Beter worden in de praktijk begint met ontwikkelingen zien"

Halverwege de podcastserie Geweld hoort nergens thuis (GHNT) vertelt Mattias Gijsbertsen, directeur van het programma GHNT wat hij in de afgelopen vijf podcasts heeft gehoord en wat voor gedachten hij daarbij heeft. Stemt het hem positief of juist niet en wat heeft volgens hem dit jaar nog meer aandacht nodig?

Vier podcastfragmenten

Aan de hand van vier fragmenten die hij heeft uitgekozen, praat hij over hoe belangrijk de functie van taal is, als het gaat over het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hoe ‘gewoon’ het is dat we in relaties, opvoeding en samenleven tegen de grenzen aanlopen.

De manier waarop we spreken over huiselijk geweld en kindermishandeling kan al spanning oproepen. Spreken we er over in de vorm van onacceptabel gedrag, dat moet stoppen, of relativeren we het vanuit empathie en betrokkenheid tot iets waar iedereen onder druk van omstandigheden wel eens de fout mee in kan gaan, Het gaat juist om het verbinden van deze perspectieven, want we hebben ze beide nodig.

Wil om te verbeteren

Positief is dat mensen dan niet bij de pakken neer gaan zitten, maar de wil tonen om zich te willen verbeteren. Die betrokkenheid stemt Mattias positief, de wil om te verbeteren en handvatten te vinden om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat vraagt om over je eigen schaduw heen te stappen en soms je eigen oordeel even te parkeren.

Beter worden in de praktijk begint met zien waar je nog ontwikkelingen te maken hebt en die kans pakken.

Meer informatie over de GHNT-podcasts? Neem contact op met:

A picture