Direct naar inhoud

Online uitlaatklep voor kinderen van gescheiden ouders

‘Zowel voor de buddy’s als de kinderen is de hulp helend.'

De scheiding van haar ouders hakte er bij Demi (destijds 9) in. Maar ruimte om haar verdriet te verwerken was er niet: ze moest vooral voor haar moeder en zusje zorgen. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Nu helpt ze als buddy bij het online platform Villa Pinedo andere kinderen die worstelen met dezelfde problematiek. Op een forum en in de My Buddy app.

Kindertherapeute en initiatiefnemer van Stichting Villa Pinedo, Marsha Pinedo kreeg als kind te maken met de echtscheiding van haar ouders. Later zag ze in haar werk dat kinderen in deze situatie vaak met dezelfde problemen te maken krijgen:

‘Vanaf september 2016 hebben we daarom een buddyprogramma, voor kinderen vanaf 10 jaar. Met buddy’s die zelf gescheiden ouders hebben. Via een app praten kinderen met hun eigen buddy. Kinderen vertellen bijvoorbeeld over de coronamaatregelen en hoe van de ene ouder veel mag en van de andere niets. Voor zulke verwarrende situaties vragen ze steun. Of omdat een ouder met een nieuwe partner gaat samenwonen en een kind daardoor zijn kamer moet delen. Voor zowel de buddy’s als de kinderen is de hulp helend: de buddy’s zetten hun negatieve ervaringen om in iets positiefs en kinderen voelen zich gehoord. De buddy’s krijgen van ons trainingen en coaching om dit werk te kunnen doen. We matchen kind en buddy zo goed mogelijk op basis van soortgelijke ervaringen. Kinderen hebben hiervoor geen toestemming van hun ouders nodig. Het allermooiste? Dat jongeren op jonge leeftijd vrijwilligerswerk doen door andere kinderen te helpen en hierdoor een hoger geluksgevoel ervaren.’

Vergelijkbare echtscheidingssituaties

Demi (23) kan erover meepraten. Nadat ze haar eigen pijnlijke ervaringen had verwerkt, voelde ze dat er ruimte was om andere kinderen te helpen als buddy:

‘Na een training door Villa Pinedo werd ik gekoppeld aan kinderen met vergelijkbare echtscheidingssituaties van hun ouders. Voor kinderen is het fijn dat een buddy zich gemakkelijk in zijn of haar belevingswereld kan verplaatsen. Ik praat vanuit mijn rol als jongere, met mijn eigen inzichten en stappen in mijn eigen proces, maar sta nog dichtbij mijn ervaringen als kind. Daardoor kan ik me goed in de belevingswereld van kinderen met gescheiden ouders verplaatsen. Dus begrijp ik het als geen ander hoe vervelend het is als je enthousiast vertelt hoe leuk het bij je vader was en je moeder daardoor heel verdrietig wordt. Als een kind mij dit vertelt, dan vraag ik wat dit met hem of haar doet. En geef ik tips vanuit mijn eigen ervaring. Als ik niet weet wat ik met een verhaal moet doen, kom ik via de chat in de app meteen in contact met de pedagogen en psychologen van Villa Pinedo. Er is dus altijd back-up. Dat is belangrijk want ik ben er weliswaar helemaal voor het kind, maar ik ben als buddy natuurlijk geen officiële hulpverlener. Het belangrijkste? Dat een kind beseft: er is altijd iemand bij wie ik terecht kan, bij wie het oké is wat ik voel, vind en meemaak.’

Met kinderen meedenken

Neem Mayke. Zij klopte als 16-jarige bij Villa Pinedo aan voor hulp. Twee jaar later werd ze zelf buddy.

‘Na de scheiding kon ik niet tegen mijn moeder zeggen dat ik het lastig had gehad bij mijn vader. Of andersom. Want dat kon door hen worden gebruikt in de rechtszaak. Dus vertelde ik steeds minder. Voor mij als 16-jarige was dat loodzwaar. Vrienden leefden mee, maar begrepen het toch niet helemaal. In zo’n situatie heb je eigenlijk iemand nodig die zoiets heeft meegemaakt en onafhankelijk kan meedenken en advies kan geven. Dus meldde ik me aan bij Villa Pinedo en kreeg ik Manon als buddy. Zij adviseerde me vanuit haar eigen ervaring en dat heeft mij goed geholpen. Zij bracht mij op het idee om zelf buddy te worden. Je merkt dat kinderen vrij snel vertellen wat hen dwars zit. Ik vind het mooi dat ze bij mij een uitlaatklep vinden.’

Ter Lering en Inspiratie

 1. Over de eigen sector heen

  Villa Pinedo wordt al jarenlang financieel gesteund door verschillende fondsen. Inmiddels worden steeds meer gemeenten benaderd om het stokje over te nemen en het laagdrempelige programma structureel in te kopen.

 2. Leidende principes

  • Kinderen hebben een enorme veerkracht. Ze krijgen wel tips en advies, maar het doel is dat zij zelf de regie weer gaan nemen. • Ervaringsdeskundigen spelen een essentiële rol. Doordat zij dicht bij hun eigen ervaring staan, kunnen ze er beter zijn voor het kind. • Kinderen hebben soms behalve een (online) buddy iemand nodig die ze kunnen vertrouwen in de bestaande omgeving. Zodat zij op zo iemand kunnen terugvallen als het niet gaat of een plek hebben waar ze zich op hun gemak voelen. De buddy stimuleert kinderen om iemand te zoeken die hieraan kan voldoen. • Laagdrempeligheid is belangrijk. In tegenstelling tot de reguliere hulpverlening is voor het gebruik van de website en de app geen toestemming van beide ouders nodig.

 3. Organisatie en aansturing

  Jongeren vanaf 18 jaar melden zich vrijwillig aan als buddy, waarna training en coaching volgt. Buddy’s worden gekoppeld aan kinderen met vergelijkbare ervaringen. De gesprekken worden voor voor ieders veiligheid gemonitord. Er is een helpdek met pedagogen en psychologen waar de buddy’s terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. Inmiddels zijn er meer dan 3500 kinderen geholpen en zijn er 340 vrijwilligers (jongeren) actief als buddy. Ook zijn er meer dan 3500 vragen van kinderen te lezen op www.villapinedo.nl. Allen ook beantwoord door ervaringsdeskundigen.

 4. Aandachtspunten

  Als landelijke organisatie kan het een flinke opgave zijn om steun te verzamelen en een netwerk op te bouwen op gemeentelijk niveau. Ondersteuning van buddy’s is essentieel, omdat er bij kinderen meerdere problemen kunnen spelen. Buddy’s moeten zicht hebben op het hulpverleningstraject: wanneer professionele hulp in te schakelen.

Vragen of meer informatie?

Marsha Pinedo
info@villapinedo.nl