Direct naar inhoud

School Als Werkplaats (SAW) bestaat 10 jaar!

Sinds 2010 krijgt het Friesland College de studenten goed in beeld door School Als Werkplaats (SAW). De samenwerking tussen het college, de Friese gemeenten, instellingen uit de (jeugd)zorg- en hulpverlening en De Friesland Zorgverzekeraar bestaat uit een mix van externe (jeugd)hulpverleners en interne medewerkers. SAW is wekelijks aanwezig bij alle mbo-opleidingen (bol/bbl) van het Friesland College.

Niet alle jongeren hebben de wind mee. Problemen ‘buiten school’ zijn niet altijd te herkennen, maar beïnvloeden wel de schoolresultaten. De aanleiding om met SAW te starten was het hoge aantal voortijdig schoolverlaters, zonder een startkwalificatie of diploma binnen het MBO.

Inmiddels is SAW de pilotfase ontgroeid en een effectieve-preventieve werkwijze op alle niveaus van alle opleidingen voor Bol- en BBL-studenten , en studenten op praktijklocaties. Ook is SAW een onderdeel van de totale zorgstructuur van het Friesland College op alle locaties in Leeuwarden en Heerenveen.

Werkwijze

De school wordt gezien als werkplaats voor hulpverleners, daar moet het werk gedaan worden. De (jeugd)hulpverleners komen de klas in, om daar met studenten te spreken, zodat voor de extra ondersteuning geen les gemist hoeft te worden.

De werkers (SAW’ers) werken preventief. Mocht er meer nodig zijn dan enkele gesprekken, dan varieert dit van licht pedagogische ondersteuning tot intensieve begeleiding van de student. Docenten maken gebruik van de mogelijkheid om samen met de SAW’er te “sparren” over hun studenten.

Bekijk de video 10 jaar School Als Werkplaats:

Meer informatie

Op de website van het Friesland College vind je meer informatie over deze methode inclusief de werkwijze, financiering en monitor.