Direct naar inhoud
Marieke Duijsters

Getransformeerd werken in het jeugdveld

In 2015 trad de nieuwe Jeugdwet in. Sindsdien dragen gemeenten, zorgaanbieders en onderwijs met elkaar de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen ontwikkelen: thuis, op school en in de wijk. Dit alles vanuit het idee om de hulp en ondersteuning te verbeteren en te vernieuwen door betere multidisciplinaire samenwerking en meer nadruk op zelfredzaamheid en eigen vermogen van gezinnen.

Het doel van de transformatie is het opvoeden en opgroeien zo gewoon mogelijk te houden. Meer hulp en ondersteuning op maat, dichtbij huis en meer in samenhang, over verschillende domeinen heen en in combinatie met de versterking van het sociale netwerk.

Maar wat betekent deze manier van werken concreet voor jou? Hoe voorkom jij dat je (onder druk) weer terugvalt in oude patronen? En hoe zorg je er met elkaar voor dat je vanuit dezelfde waarden en grondhouding werkt? Net als bij jou leven deze vragen ook bij andere professionals.

Op deze plek delen professionals hun ervaringen. Je vindt hier tips en informatie over de nieuwe manier van werken. Van artikelen en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. Leer je mee?

Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl.

A picture
15 juni 2020
Interview met Ambassadeur voor de jeugd: ‘Ik wil iets betekenen voor nóg meer kinderen en jongeren’

Het NIP organiseert samen met twee andere beroepsverenigingen (BPSW en NVO) de eenjarige leergang tot Ambassadeur voor de jeugd. Onder het motto ‘niet over, maar met professionals spreken’ worden vakvrouwen en -mannen opgeleid om De stem van de...

Lees meer

Heb je een vraag of opmerking over Samenwerken in de zorg om het kind? Neem contact op met:

A picture

Platform Vakmanschap

vakmanschap@nji.nl