Direct naar inhoud

Maak ruimte in je hoofd om na te denken

Er zijn veel aspecten die maken dat je je werk goed doet. Deze voorwaarden worden deels voor je georganiseerd vanuit je werkgever en deels moet je zelf organiseren. Eén daarvan is denkruimte maken. Om net een andere vraag te stellen dan dat je anders doet. Een reactie te kunnen geven die je anders niet geeft. Een tussenstap in een behandeling te brengen die niet in het protocol staat.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het nemen van pauze, echt belangrijk is voor je brein. Toch blijkt uit onderzoek dat een derde van de Nederlanders doorwerkt tijdens de lunchpauze en 25 procent helemaal geen pauze neemt.

Hoe zorg je dat je ruimte in je hoofd maakt om na te denken?

Korte termijn

Het kan zijn dat je denkt: ik heb het druk, mijn dagen zitten te vol, dus dat gaat mij nooit lukken. Toch zijn er manieren om je denkruimte en daarmee je creatieve vermogen te vergroten:

  • Maak ruimte om te dagdromen. Dat kan klein door in een pauzemomentje voor je uit te staren en even niets te doen. Lastig om niet stiekem toch op je telefoon kijken, maar doe echt even niets.
  • Verander van omgeving. In coronatijd is dat wat moeilijker, maar ook nu: ga ergens anders naartoe. Ga op een andere kamer werken, maak een wandeling of spreek op een andere plek af.
  • Beweeg! Maak een wandeling. Blokkeer je telefoon, trek je wandelschoenen aan en loop een rondje. Bijvoorbeeld met de Ommetje-app van de hersenstichting. Bewegen heeft een positieve invloed op de hersenen en daarmee op je creatieve vermogen.
  • Schrijf alles op wat er in je hoofd op komt. Maakt niet uit waar het over gaat, geen censuur. Zo kunnen er verbindingen ontstaan tussen aspecten die je daarvoor niet had gezien.
  • Zorg dat je voldoende slaapt. Slaap zorgt ervoor dat je de informatie die je op een dag opdoet verwerkt. Zo maak je weer ruimte vrij voor een nieuwe dag met nieuwe ideeën.

Lange termijn

Als je wat meer tijd hebt om een situatie op een andere manier te bekijken en wat ruimte te maken:

  • Maak gebruik van werkvormen of creatieve methoden. Probeer de situatie eens te bekijken met de zes denkhoeden van De Bono.
  • Bespreek je vraagstuk in een overleg met anderen. Laat anderen een oplossing voor het probleem noemen. Je hoeft niet alle oplossingen te gebruiken, maar krijgt er wellicht nieuwe ideeën van.

Open deuren? Open je agenda!

Misschien denk je nu: er staat niets nieuws tussen. Dat klopt ook! Deze inzichten zijn al een aantal jaren oud en toch is toepassen lastig. Dus vandaar nog een reminder: plan tijd in je agenda voor deze acties.