Direct naar inhoud

D Versterken eigen kracht en inzetten mentoren

Het versterken van de eigen kracht en het gewone leven is een belangrijk doel van de transformatie. Hierbij speelt het systeem rondom het gezin een grote rol. Van (groot)ouders en bekenden tot ondersteuning via sport- en buurtinitiatieven.

Ook een mentor of maatje, het inzetten van een burgervoogd, logeergezinnen of het opstellen van een familiegroepsplan draagt hieraan bij. We hebben hierbij specifieke aandacht voor het inzetten van mentoren bij kinderen die uithuisgeplaatst zijn.

Hulpmiddelen:

Inspiratiegids familiegroepsplan

Methodische handreiking die betrokken organisaties kunnen benutten om in de praktijk tot een effectievere inzet van het familiegroepsplan te komen.

Meer weten en downloaden

Gesprekswaaier

Een hulpmiddel voor uitvoerend professionals, leidinggevenden, beleidsmakers, jeugdigen en opvoeders om het gesprek aan te gaan over spanningsvelden waar je mee te maken krijgt bij het uitgaan van eigen kracht.

Meer weten en downloaden

Reflectietool

Met deze reflectietool kunnen gemeenten binnen de gemeente en daarbuiten, samen met professionals, samenwerkingspartners en inwoners, het gesprek aangaan over ‘eigen kracht’.

Meer weten en downloaden

A picture
Zelfgekozen mentor biedt jongeren vertrouwen en motivatie

De spanningen in het gezin van Melle* (15) lopen zo hoog op dat uithuisplaatsing dreigt. Hij vertoont dagelijks grensoverschrijdend gedrag, gevoed door zijn licht verstandelijke beperking (LVB). Agressief en opstandig, ‘foute vrienden’, zich ni...

Lees verder

Meer Praktijkvoorbeelden

Villa Pinedo: Online uitlaatklep voor kinderen van gescheiden ouders

‘Zowel voor de buddy’s als de kinderen is de hulp helend.'

De scheiding van haar ouders hakte er bij Demi (destijds 9) in. Maar ruimte om haar verdriet te verwerken was er niet: ze moest vooral voor haar moeder en zusje zorgen. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Nu helpt ze als buddy bij het online platform Villa Pinedo andere kinderen die worstelen met dezelfde problematiek. Op een forum en in de My Buddy app.