Direct naar inhoud

Home-Start

Home-Start zet getrainde vrijwilligers met opvoedervaring in om ouders op tijd te steunen bij hun alledaagse vragen over opvoeden. Voor ouders is dit een laagdrempelige en informele vorm van hulp waarvan is bewezen dat die in ieder geval tien jaar doorwerkt. De steun werkt preventief. De helft van de gemeenten gebruikt inmiddels het Home-Start programma en bespaart daarmee kosten voor de formele jeugd- en gezinszorg.

Naar home-start.nl
A picture

De draaglast van gezinnen is groot. Er moeten immers veel ballen in de lucht worden gehouden. Het zijn vaak buren, vrienden, familie of een ouder van school die hulplijnen bieden. Als dit netwerk te klein of al overvraagd is, kan een beroep worden gedaan op vrijwilligers die ervaring hebben met opvoeden.

Vrijwilligers van Home-Start bezoeken ouders elke week thuis en kunnen ook contact houden via telefoon of videoapps. De ouders ervaren dat ze niet de enigen zijn die opvoeden een uitdaging vinden en die vragen hebben over de opvoeding. Door de ondersteuning van de vrijwilliger, die gelijkwaardig en informeel is, merken ze dat ze er niet alleen voor staan.

Landelijk programmaleider Gerda Groen van Home-Start licht toe:

“Een kind in de jeugdzorg denkt vaak ‘er is iets mis met mij’, maar het ligt lang niet altijd aan het kind. Als je de gezinnen al in een vroeg stadium ondersteunt, hoeft het niet zo ver te komen. Een vrijwilliger met ervaring heeft tijd, luistert en haakt in op wat de ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot: de opvoedsteun werkt na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar door, liet ons onderzoek in 2015 al zien.”

Preventie

Doordat ouders op tijd worden gesteund, worden zwaardere vormen van hulpverlening voorkomen. De opvoedsteun geeft ouders weer zelfvertrouwen, waardoor ze zichzelf beter voelen. Dat merken de kinderen ook, want bij hen zie je dat hun opstandige of angstige gedrag vermindert.

In Nederland werkt de helft van de gemeenten met Home-Start, de inzet van een vrijwilliger kost een gezin niets. Home-Start traint en begeleidt de vrijwilligers die een jaar lang wekelijks langskomen. De gemeente betaalt voor de steun gemiddeld tweeduizend euro per gezin per jaar. Home-Start doet mee aan de Kansrijke Start coalities in gemeenten, waardoor aanstaande en jonge ouders informeel steun krijgen van een vrijwilliger.

Al 28 jaar in Nederland

In 1973 startte Margaret Harrison in het Verenigd Koninkrijk met een informele en preventieve aanpak voor ouders bij het opvoeden van kinderen. Zij kwam er als professioneel hulpverlener achter dat mensen graag problemen vóór willen blijven en informeel contact willen.

In Nederland wordt nu al achtentwintig jaar met dit programma gewerkt. De opzet bestaat uit professioneel georganiseerd werk met getrainde vrijwilligers die zelf ervaring hebben met opvoeden. Zij bieden in de woorden van Harrison: ‘a gift of time’. Een luisterend oor en aandacht. Deze vorm van empowerment heeft veel effect.

Bekijk de video voor meer informatie over de werkwijze:

Kern Home-Start

 • Empowerment van ouders bij opvoeden
 • Kinderen vertonen minder angstig gedrag
 • Laagdrempelig
 • Informele steun
 • Professionele training en begeleiding door lokale coördinatoren
 • Vrijwilligers hebben zelf opvoedervaring
 • Preventieve zorg
 • Effectief bewezen en de steun werkt tien jaar door
 • Kostenefficiënt voor lokaal jeugdbeleid

Resultaten

Het Home-Start programma is nu 28 jaar in Nederland. Eind 2020 gaf Home-Start inmiddels steun aan het 50.000e gezin.

 • 161 gemeenten bieden het Home-Start programma aan
 • 4.082 gezinnen per jaar
 • 131 coördinatoren
 • 2.880 vrijwilligers
 • 70% komt via een verwijzer, 30% zelf via familie, kennissen of media
 • 30% is alleenstaande ouder, 70% gehuwd of samenwonend
 • risicofactoren: psychisch, opvoedkundig, fysiek, woonomgeving, financieel, beperkt netwerk
Moeder over Home-Start: “Wat mij enorm geholpen heeft, is dat ze echt luisterde naar mij. Ze vroeg waar ik behoefte aan had, in plaats van dat ze mij iets opdrong. Ze hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij. Ze voelde als een vriendin die het beste met mij en mijn kind voorhad. De hulp duurde lang genoeg, zodat ik de tijd heb gekregen om het weer alleen te kunnen als moeder.”
Vrijwilliger over Home-Start: “Als vrijwilliger ben ik een belangrijk maatje voor de ouders en hun kinderen. Doordat ik tijd heb, luister naar hun verhalen, kan ik wat lichtpuntjes bieden en vaak vinden we met elkaar praktische oplossingen voor hun vragen.”
Wethouder over Home-Start: “Je hebt veel vragen over opvoeden, ook als de kinderen groter worden, daarom zijn gesprekken tussen ouders onderling zo waardevol.”

Overweeg je het Home-Start programma op te nemen in het lokale jeugdbeleid? Overleg met: